κείμενο για τη φασιστική επίθεση ενάντια στο αναρχικό – αντιεξουσιαστικό στέκι αντίπνοια

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

Σήμερα Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 7 η ώρα το απόγευμα, ομάδα 20 περίπου ατόμων από τη γνωστή φασιστική γκρούπα της «Χρυσής Αυγής» πραγματοποίησαν επίθεση στο αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι “Αντίπνοια” στα κάτω Πετράλωνα.: Εισβάλλοντας στο στέκι «χαιρέτισαν» φασιστικά φωνάζοντας «με τους χαιρετισμούς της Χρυσής Αυγής», και στη συνέχεια επιτέθηκαν με μαχαίρια σε δύο από τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο στέκι. Τους τραυμάτισαν στα πόδια και στο κεφάλι και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν όπως ήρθαν, με μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επιθέσεις σε στέκια, καταλήψεις, επιτροπές κατοίκων, γραφεία πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων. Σε ανοιχτούς δηλαδή κοινωνικούς – πολιτικούς χώρους που προτάσσουν και κάνουν πράξη την αδιαμεσολάβητη και αυτοοργανωμένη αντίσταση στην ολοένα εντεινόμενη επίθεση κράτους και αφεντικών στις ζωές μας. Οι επιθέσεις αυτές δεν στοχεύουν απλά στην πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών: Εκτός από τα δύο παιδιά που χτυπήθηκαν στην “Αντίπνοια” πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες έχουν υποστεί σωματικές βλάβες.

Η απόδοση αυτών των επιθέσεων σε φασιστικές ομάδες και σε αυτό που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «πόλεμος συμμοριών» ανάμεσα σε αναρχικούς – αντιεξουσιαστές και σε φασίστες από το κράτος, έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη δράση των κατασταλτικών του μηχανισμών: Οι εικόνες της συντονισμένης επίθεσης μπάτσων και φασιστών σε άτομα που επιχείρησαν να εμποδίσουν φασιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας στις 2 Φλεβάρη καταδεικνύουν το αυτονόητο: Τα φασιστικά σκουλήκια και οι μπάτσοι επιτελούν και αλληλοβοηθούνται στο ίδιο “έργο”. Την κατασταλτικής δηλαδή επίθεσης της κυριαρχίας στα αγωνιζόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς της.

Το στέκι “Αντίπνοια”, εδώ και ένα χρόνο, και σε συνέχεια της πολυετούς δράσης συντρόφων-ισσών στη γειτονιά μας, αντιστέκεται στην περίφραξη και εμπορευματοποίηση των λόφων του Φιλοπάππου, στην ύπαρξη καρκινογόνων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στο κλείσιμο και τις απολύσεις εργατών από το εργοστάσιο της Palco, στις κάμερες παρακολούθησης. Λειτουργώντας αυτοοργανωμένα και θέλοντας να αποτελέσει ένα χώρο αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, συνεύρεσης και δημιουργίας, για να πάρουμε τις ζωές και τις γειτονιές μας στα χέρια μας.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

στέκι “ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ”

Το πιο πάνω κείμενο μοιράστηκε κατά την διάρκεια πορείας το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιουνίου 2008, λίγες ώρες μετά την φασιστική επίθεση στο αυτοοργανωμένο στέκι “αντίπνοια”. Η πορεία, ως αντανακλαστική κίνηση πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας και με τη συμμετοχή 400 ατόμων, διασχίζοντας γειτονιές των Πετραλώνων πέρασε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα. Εκεί, και εντελώς απρόκλητα, τα Μ.Α.Τ. επιτέθηκαν στην πορεία με γκλομπ, δακρυγόνα και βόμβες κρότου – λάμψης. Η επίθεση των μπάτσων ήταν απρόκλητη αλλά επιβεβλημένη ως φυσική κάλυψη και «νομιμοποίηση» της παρακρατικής επίθεσης με μαχαίρια που λίγο νωρίτερα είχαν δεχθεί όσοι ήταν μέσα στο χώρο του στεκιού. Άλλωστε είναι γνωστό πως: «όπου δεν φτάνουν τα γκλομπ της αστυνομίας φτάνουν τα μαχαίρια των φασιστών» και αντίστροφα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επιθέσεις σε άτομα και σε κοινωνικούς χώρους: ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες (Αιγάλεω, Αγ. Ιωάννης Ρέντης κ.α.), παρακρατικές επιθέσεις σε αυτοοργανωμένους χώρους (αναρχικό στέκι Θερσίτης στο Ίλιον Αττικής, κατάληψη Villa Amalias στο κέντρο της Αθήνας κ.α.), ακόμη και σε επιτροπές κατοίκων και εργατικά σωματεία (επιτροπή κατοίκων Βοτανικού, σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Αττικής κ.α.).

Οι παρακρατικοί επιτίθενται με τρόπους που το επίσημο κράτος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Εισβάλλουν μέρα μεσημέρι σε σπίτια μεταναστών και σπέρνουν τον τρόμο. Επιτίθενται φορώντας κράνη σε χώρους με κοινωνική και πολιτική απεύθυνση που οργανώνονται και αντιστέκονται συλλογικά. Κινούνται μέσα στην νύχτα και με τις πλάτες της αστυνομίας τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους.

Οι κάθε είδους παρακρατικές επιθέσεις έχουν ως φυσικούς στόχους άτομα και πολιτικούς χώρους οι οποίοι αντιστέκονται με χαρακτηριστικά τα οποία και επιθετικά προς την εξουσία είναι και δεν μπορούν να αφομοιωθούν από αυτήν (αντιιεραρχικά, αδιαμεσολάβητα, ρηξιακά). Ο πραγματικός στόχος όλων αυτών των επιθέσεων είναι το μπλοκάρισμα αυτών ακριβώς των χαρακτηριστικών και η αποτροπή του μπολιάσματος τους με όλο και ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια που αγωνίζονται.

Και φυσικά, οι επιθέσεις αυτές λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με την ευρύτερη επίθεση κράτους και κεφαλαίου στο σύνολο της κοινωνίας: ασφαλιστικό νομοσχέδιο (αρπαγή κεκτημένων), εργασιακή ευελιξία (εργασιακή αβεβαιότητα), εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (η δημόσια εκπαίδευση γίνεται Ανώνυμη Εταιρεία)… Με τους εργαζόμενους ομήρους για ένα πενιχρό μεροκάματο, με νόμους εμφανώς υπέρ των ταξικά δυνατών να ψηφίζονται συνεχώς, με την “προληπτική καταστολή” της εξουσίας να εντείνεται με κάμερες και μπάτσους παντού και τέλος με την άκρα δεξιά στο κοινοβούλιο ως θεσμικό πλέον παράγοντα, ο καθημερινός φασισμός σηκώνει κεφάλι.

Οι δεκάδες προσαγωγές νέων από την πλατεία της Κοζάνης πριν από έναν μήνα, το αυθαίρετο και παράνομο φακέλωμα τους με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων & φωτογραφιών και η καταστολή των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου – Ρυακιού μετά από συντονισμένες ενέργειες κράτους και Δ.Ε.Η αποδεικνύουν και σε τοπικό επίπεδο πως οποιοσδήποτε είτε είναι “αντιπαραγωγικός” για το σύστημα, είτε αγωνίζεται για τα αυτονόητα (εργασία, περιβάλλον) είναι στο στόχαστρο της εξουσίας και δέχεται επίθεση από αυτή.

Ας μάθουν όμως οι αυτουργοί των κρατικών και παρακρατικών επιθέσεων πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να φέρνουν ακόμη πιο κοντά αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια και έτσι να δυναμώνουν τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Οι κάθε είδους επιθέσεις σε όσους αντιστέκονται,

δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν αντισταθούμε έμπρακτα.

πρωτοβουλία αλληλεγγύης αναρχικών – αντιεξουσιαστών σε Κοζάνη & Πτολεμαϊδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *