ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εθνικές παρελάσεις αποτελούν εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής. Για τους περισσότερους, είναι μάλλον μια ανάσα από τη σχολική ρουτίνα και το φόρτο εργασίας.

Ως εδώ πάει καλά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι τυχαίοι επέτειοι. Αντιπροσωπεύουν εθνικά ιδεώδη, υπενθυμίζουν-προπαγανδίζουν ιστορικά γεγονότα και ανθρώπινες θυσίες με έναν κανόνα γιορτής. Η ξεδιάντροπη αυτή μέθοδος είναι τόσο παλιά όσο και ο πόλεμος. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι σε ολοκληρωτικά στρατοκρατικά καθεστώτα (ναζισμός, σταλινισμός) τέτοιου είδους επιδείξεις δύναμης βρήκαν το αποκορύφωμά τους. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα η μαθητική παρέλαση καθιερώθηκε από τον φασίστα και δικτάτορα I.Μεταξά μετά την 4η Αυγούστου 1936, διατηρήθηκε ως την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών (1967 1974) και από τότε ως σήμερα, κανένα καθεστώς δεν την κατήργησε αλλά ούτε καν την αμφισβήτησε!

Σήμερα λοιπόν, κι ενώ παραμένει μια μακάβρια συμμετοχή για μια υπό διαμόρφωση προσωπικότητα, δεν έχει ακόμα καταργηθεί. Και αυτό ίσως γιατί φέρει ένα πιο ελαφρύ προσωπείο: αυτό της «μιας ωρίτσας» ή της «τυπικής υπόθεσης»…

Για το τυπικό της υπόθεσης δηλαδή: Άνθρωποι ντύνονται ομοιόμορφα ατσαλάκωτα με τα χρώματα του έθνους. Στοιχίζονται σε στρατιωτικό σχηματισμό, υπό τον ήχο πολεμικών εμβατηρίων… Για το τυπικό της υπόθεσης

διαχωρίζονται κατά ύψος ή κατά επιδόσεις, σε ψηλούς και κοντούς, σε καλούς και κακούς μαθητές

Για το τυπικό της υπόθεσης

Υψώνουν το μεγαλύτερο σύμβολο ανθρωποσφαγών το εθνικό λάβαρο Για το τυπικό της υπόθεσης

Στρέφονται «υπερήφανα» τα κεφάλια κατά την κατεύθυνση των επισήμων και ο όχλος χειροκροτεί.

Για να ξανασυστηθούμε. Δεν είναι απλά μια τυπική υπόθεση. Είναι δήλωση Είναι συμμετοχή Είναι συμβιβασμός

Δεν έχουμε ανάγκη από στοιχισμένο βήμα και κατευθυνόμενες ουρές.

Για εμάς ο μοναδικός πόλεμος που αναγνωρίζουμε είναι ο κοινωνικός- ταξικός. Ενάντια σε κράτος, αφεντικά, κοινωνικούς θεσμούς και κατασταλτικά μέτρα.

Ενάντια σε κάθε είδους ιεραρχία

Κάτω όλοι οι στρατοί

Συνέλευση αναρχικών – αντιεξουσιαστών/τριών σε Κοζάνη & Πτολεμαιδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *